Atracții în zonă

Munte

În Covasna te poți bucura de aerul curat făcând plimbări în aer liber în Valea Zânelor, o zonă extrem de frumoasă și cu un aer deosebit de curat. Poți să urci la Comandău, o localitate de munte la aproximativ 20 de km de Covasna, pe un drumul forestier care leagă cele două localități. Un element foarte puțin cunoscut este faptul că aici se afla un cazino și este printre primele localități electrificate din România. Legătura se făcea prin linia ferată îngustă, prin Planul Înclinat, care se poate vizita. Din linia ferată a mai rămas o scurtă porțiune folosită pentru plimbările turiștilor cu Mocănița

Apă

“Covasna orașul celor 1000 de izvoare” este sloganul prin care stațiunea s-a făcut cunoscută pe plan național și nu numai, iar apa minerală de la noi este o bogăție naturală cu proprietăți curative deosebite. Apa minerală din Covasna este carbogazoasă, puternic feruginoasă, bicarbonată, clorurată, sodică, hipotonă. Compoziția apei este data de parcursul acesteia, care trece prin straturi succesive de sol, spală şi dizolvă mineralele şi sărurile din adâncimile pământului ieșind la suprafaţă încărcată de gaze şi săruri minerale. În Covasna poți să gusți apa în 3 izvoare amenajate: izvorul Elvira, din centrul orașului, zvorul Kati, în drumul care duce spre pârtia de schi și izvorul de la Școală, situat lângă liceul din oraș.

Aer

Una din importantele resuse ale orașului este aerul bogat în ioni negativi și foarte curat. Unicitatea zonei este dată de mofete, care sunt emanații de bioxid de carbon, provenite din activități postvulcanice. Originea cuvantului mofetă este din latină – mephitis – care înseamnă emanție puturoasă, probabil datorită mirosului specific. Mofetele sunt foarte rare și le mai identificăm doar în Franța, Italia, Insula Java sau Parcul Național Yellowstone. În România se mai găsesc la Tuşnad, Balvanyos şi la Slănic Moldova.

Natură

Balta Dracului este simbolul orașului Covasna, un vulcan noroios, o erupţie permanentă de gaze, care ţine în mişcare un vârtej compus din noroi de culoare galbenă şi din ape freatice minerale. Poți să faci o plimbare pe jos către Cascada de sub Șiclău, unde se poate vedea în piatră, dintr-o anumită poziție, un chip uman care seamană cu imaginea lui Decebal. La aproximativ 15 km de Covasna poți să te plimbi la Rezervația Naturală Mestecănișul de la Reci, unde se găsesc lacuri și mlaștini eutrofe, populate de o serie de specii rare.

Lacul Sfânta Ana (54 km distanță) este singurul lac vulcanic din România și este situat în craterul muntelui Ciomatu Mare. În zona lacului se găsește și Tinovul Mohoș pe o suprafată de 80 ha, fiind o turbărie alpină, cu 13 ochiuri de apă, încadrată ca rezervație naturală.

Istorie, cultură și tradiții

Cetatea Zânelor este învăluită în mister, datorită faptului că nu există prea multe informații despre acesta. Legenda spune că aici a locuit Ileana Cosânzeana, cea mai frumoasă pământeancă. O altă perspectivă istorică prezintă cetatea ca fiind ultimul refugiu al lui Decebal, unde ar fi murit după înfrângerea suferită în luptele cu romanii.

La Ghelința (aproximativ 14 km) se poate vizita un monument puțin cunoscut turiștilor, dar care a fost propus pentru patrimoiul cultural UNESCO. Prima atestare documentară este din anul 1567, dar se presupune că a fost contruită mai devreme, în secolul XIII, fiind ridicată în cinstea Sfântului Emeric.

Cetatea Ika, din munții Bodocului, localitatea Cernatul de Sus, din care a mai rămas și a fost restaurat Turnul Ciunt, arheologii consider că a fost constuită între secolele XIII-XIV, iar legenda spune că în pivnițele cetății ar fi bogății păzite de doi cocoși furioși.

Ruinele cetății Bálványos, una dintre cele mai vechi cetăți medievale ale Translivaniei de sud-est, construită, conform legendei de către uriași și zâne.

Muzeul de Păpuși și Muzeul Breslelor din Târgu Secuiesc a fost inaugurat in anul 1972, în sediul fostei Primării, clădire construită în anul 1857.

Castelul Mikes din Zăbala (6 km de distanță) din perioada renascentistă cu un parc superb amenajat de renumitul peisagist francez Achille Duchene.

În Covasna au loc anual evenimente care promoveză tradițiile locale și obiceuri: în Valea Zânelor are loc Sărbătoarea Iei (în week-end-ul precedent zilei de 24 Iunie), Nedeia Mocănească (în jurul sărbătorii Sfântului Ilie), sărbătoare câmpenească care își are originea în obiceiul pețitului fetelor de către ciobanii care coborau cu oile de la munte.